foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
ELITDEKOR
Магазин за ламинат, паркет, тапети ... Фирма ЕЛИТДЕКОР се занимава с продажба,доставка и монтаж и поддръжка на различен тип подови настилки... паркет, ламинат, спортни настилки. Подробно...

ELITDEKOR

Магазин за ламинат, паркет, тапети

Bulgarian English French German Greek Romanian Russian Turkish Ukrainian

Какъв ламиниран паркет да изберем за различните помещения?

ЗА КОРИДОР
Ламинираният паркет за коридор трябва да бъде с висока износоустойчивост и да се почиства лесно. Монтажът на ламиниран паркет в коридор трябва да бъде изпълнен по дължината на помещението, като е препоръчително при монтажа да се нанася инпрегниращ гел за по-висока влагоустойчивост.

ЗА СПАЛНЯ
Ламинирания паркет за спалня може да не бъде във висок клас на износоустойчивост. Ламининирания паркет в спалнята трябва да създава уют и топлина.

ЗА ДЕТСКА СТАЯ
За детската стая трябва да търсим ламиниран паркет, който ни дава безопасност и хигиеничност. Антибактериалното покритие на някои ламинирани паркети предотвратява разпространение на прах и бактерии. Ламинирания паркет в детското помещение трябва да се поддържа лесно и да бъде високоустойчив. Да създава комфорт при ходене.

ЗА ДНЕВНАТА И КУХНЯТА
Когато търсим ламиниран паркет за дневната и кухнята трябва да знаем, че е добре той да бъде със различен, стилен дизайн. Да има висока износоустойчивост, да бъде лесен за почистване, практичен и да е устойчив на петна и влага. Както за дневната стая, така и за останалите, ламинираният паркет трябва да може да се поддържа лесно.
Устойчив ли е ламинираният паркет на вода?

Ламинираният паркет е устойчив на разливане, но водата може да проникне между сглобките на отделните дъски. Ако се остави за дълъг период от време така, дъските ламинат могат да набъбнат и да се деформират, особено с промяната на сезоните и вариации в температурата и влажността. Препоръчително е да се почистват всички разливи и течове незабавно, за да се предотвратят този вид щети.
Може ли ламинирания паркет да бъде монтиран под подово отопление?

Да, ламинираният паркет е подходящ за използване със система за подово отопление. Препоръчително е да се използва със съвместима подложка – колкото по-тънка, толкова по-добре, тъй като това няма да влоши работата на отоплителната система.
Трябва ли да се оставя разширителна фуга,когато се монтира ламиниран паркет?

Да. Трябва да се остави 10 мм разширителна фуга, за да се даде възможност за безпроблемно свиване и разширяване на ламината. Това движение на ламинираните плоскости се дължи на сезонните разлики в атмосферните условия ( температура, относителна влажност на въздуха и т.н.)
Какво обикновено означават символите АС 2,3,4,5 до дебелината на ламинирания паркет?

Когато купуваме ламиниран паркет трябва да обърнем внимание на устойчивостта му към различни видове външни въздействия. Горния слой на ламинирания паркет е от инзносоустойчиво синтетично покритие. Общата дебелина на ламината не пказва качество му, то се определя от дебелината на най-горния защитнодекоративен слой. В зависимост от оборотите на материала се определя клас на износоустойчивост, това именно са символите АС 2, 3, 4, 5 , които най-често срещаме на етикетите до дебелината на ламинирания паркет. Класовете на износоустойчивост са в съответствие с EN 13329. Устойчивостта на ламинирания паркет на надраскване и напукване, удар и натоварване, също оказват влияние върху „живота“ на ламината и на неговата цена.

В зависимост от класа на износоустойчивост ламинатите се делят на:

АС1 – (клас 21) – жилищни помещения със слабо натоварване
АС2 – (клас 22) – помещения със средно натоварване
АС3 – (клас 31) – помещения с повишена интензивност на ходене
АС4 – (клас 32) – подходящ за помещения в обществени, търговски или бизнес сгради, със слаба интензивност на потока
АС5 – се дели на два класа: клас 32 – за обществени помещения със средно натоварване и клас 33 – за обществени помещения с повишена интензивност на преминаващия поток.

За да може да използваме ламинирания паркет колкото се може по-дълго време, най-добре е да си поръчаме ламинат от по-висок клас.
Какви са преимуществата на ламинирания паркет?

Подове покрити с ламиниран паркет не се нуждаят от циклене и лакиране, с внимателна поддръжка, тази настилка ще ви служи много години, без да губи своето качество и външен вид. И не на последно място - ламинираният паркет е просто една красива подова настилка, която се вписва перфектно в модереният стил на вашия дом.
Често е трудно да разграничим висококачественият ламинат от продукти, произведени от естествено дърво, тъй като съвременна технология позволява да се създаде имитация не само на външния вид на естествен дървен материал, но и текстурата, грапавостта на неговата повърхност. Освен това на пазарът се намира и под имитация на плочки.
Важно е да отбележим и съчетанието от неоспорими достойнства на този вид подово покритие, а именно: ниски цени, качество на продукта, бърз монтаж, лесна поддръжка – при това съчетание от важни качества това покритие няма достойен конкурентен аналог в бюджетния клас подови настилки ...
За ламинираният паркет драскотините не са опасни, удари и други силови действия също. Монтажа на ламинат изисква минимални усилия, всеки по-сръчен майстор може да се справи. Ламинатът не изисква специални грижи, просто избършете праха с влажна кърпа, и пода ви изглежда като нов отново!
Πoчиcтвaнe нa ламинирания паркет?

Всеки иска в домът му да е чисто и уютно. Но как да стане това ако подът е от дърво? Дали е достатъчно само да почистим прахта или трябва да се мие ежедневно? Или е добре да се използват само специализирани препарати?
Ако говорим за масивен паркет от естествено дърво, не е добре да се мие често защото водата попива в дървесината и в последствие паркетът се поврежда, изкривява се, потъмнява и става на петна. В случай, че все пак се прибягва до миене, то това трябва да става с леко влажен парцал и възможно най-бързо, за да не се задържа дълго време вода върху дървото.
В миналото са почиствали дървения под с парцал напоен в терпентиново масло с добавка от пчелен восък или твърд парафин за свещи. Добавеният восък трябва да е малко, за да не се получава лепкав пласт който вместо да държи пода чист привлича допълнителна мърсотия.


Developed in conjunction with Ext-Joom.com